Kwestie dotyczące konserwacji podajnika poruszamy w instrukcji jego obsługi.
Instrukcja jest do pobrania z naszej strony. Link bezpośredni:
kom-ster.pl/files/podajnik_ekopal_stalkot_02.pdf
Najważniejsze zasady obowiązujące podczas przestoju pracy kotła po zakończonym sezonie grzewczym. Zabiegi takie należy przeprowadzać co roku. Nawet jeśli kocioł pracuje przez cały rok warto to zrobić.
- nie zostawiamy kotła zasypanego paliwem
- zbiornik powinien być opróżniony, resztki osadu ze ścianek zdrapane a ścianki wewnętrzne zbiornika zakonserwowane (farba antykorozyjna)
- warto wyciągnąć ślimak oczyścić go szczotką drucianą i zakonserwować (farba antykorozyjna)
- wentylator należy odkręcić a łopatki wirnika dokładnie oczyścić (ma to wpływ na jego wydajność)
- cały kocioł od środka wyczyści. Zdrapać w miarę dokładnie osad ze ścianek paleniska. Kanały dymne dokładnie oczyścić. Proces czyszczenia kotła wewnątrz należy przeprowadzać dużo częściej jak do roku. Należy to robić w miarę potrzeb.
- jeśli chodzi o podajnik należy otworzyć jego dolną wyczystkę, włączyć wentylator aby wydmuchał ze środka wszystkie zanieczyszczenia.
- dysze powietrzne oczyścić i udrożnić
Powyższe zabiegi to podstawowe i obowiązkowe czynności jakie powinniśmy robić po zakończonym sezonie grzewczym, oprócz czyszczenia kotła i podajnika, które należy robić w miarę potrzeb.
Z doświadczenia wiemy, że pozostawianie kotła na okres przestoju, niezasypanego paliwem, z wyczyszczonym i zakonserwowanym ślimakiem wydłuża żywotność ślimaka o ok 2 lata. Podobnie jeśli chodzi o zbiornik paliwa.
Jeden z naszych klientów użytkował kocioł tylko w sezonie grzewczym. Po tym jak kocioł wygaszał- wyjmował ślimak, czyścił go i malował farbą antykorozyjną. Nie zakładał go. Wyjęty ślimak czekał do kolejnego sezonu grzewczego. Dzięki temu tradycyjny ślimak wytrzymał rekordowo długi okres czasu - 8 lat.
W chwili obecnej firma STALKOT oferuje podajniki wyposażone w ślimaki ze stali nierdzewnej INOX. Dopłata jest symboliczna jak na najlepszy obecnie ślimak na rynku ( dużo lepszy niż żeliwny) Powyższa informacja odnośnie jego konserwacji dotyczy użytkowników ślimaków tradycyjnych.
Oczywiście wpływ na żywotność ślimaka ma też poziom żaru jaki utrzymujemy na palenisku. Więcej jednak na ten temat piszemy w dziale SPRAWCIE TECHNICZNE (link bezpośredni
www.kom-ster.pl/wsparcie-techniczne/34-p...ziom-zaru-na-glowicy) Zbyt niski poziom żaru wpływa niekorzystnie na proces spalania ( link bezpośredni
kom-ster.pl/do-pobrania/multimedia/9-do-...stawienie-sterownika) i może doprowadzić do zniszczenia ślimaka.